Nya Kungsberget

New centre for learning, sports and culture in the middle of Lindköping
Nya Kungsberget in Linköping will be a school that opens towards society. The school will number 900 pupils in 7th to 9th grades along with 75 special school pupils, and it will accommodate office facilities, businesses and have a special focus on sports and activity.
  • Lejonfastigheter
    Client
  • Location
    Drottningtorget, Linköping, Sweden
  • Year
    2017-
  • Size
    31.000 m²
  • Architect
    Arkitema
Arkitema Nya Kungsberget 02 web

The school will hold a large sports hall for 300 spectators and a small gym – facilities that will be used by local sports associations. The town will be invited in, and each day pupils will be given the chance of playing sports. At the same time, the school will encourage you to move by deliberately drawing you up steps to terraces with green pergolas, which will serve as energising outdoor spaces for pupils to use for active recess time and will act as an outdoor extension of learning spaces.

Arkitema Nya Kungsberget Courtyard web

The school will vary in height from one to four storeys. It will be highest to the north, scaling down towards the south, where the school will invite the adjoining park Kungsbergparken in, while absorbing as much daylight from the south as possible. Towards the northeast, the school will close itself against the street and traffic to shield the life and playing in the schoolyard. The groundfloor will also be activated, holding the more informal and public functions such as, e.g., entrance to the school and sports facilities as well as the school cafeteria facilities. The active lower storey will be visible through large glass section and a slightly recessed façade where columns and projections will make up a motif that will be replicated in the schoolyard.

The pupils and the town will be welcomed inside by the materials, and the school core will serve as a solid timber framework with an outer shell of glass. Timber was chosen to improve sustainability and to ensure a warm, welcoming environment for pupils.

The simple solutions integrated in the building will be sustainable, buildable and flexible, and they may be modified based on changes to needs, and will allow the pupils, teachers and other users to make their mark on the physical environment.