Nya Kungsberget

Nyt centrum for læring, sport og kultur midt i Linköping
På Nya Kungsberget i Linköping kommer eleverne til at gå på en skole, der åbner sig mod samfundet. Således vil der på skolen, hvor 900 udskolingselever vil få deres gang sammen med 75 specialskoleelever, integreres kontorfaciliteter, erhverv og et særligt fokus på idræt og bevægelse.
  • Lejonfastigheter
    Bygherre
  • Adresse
    Drottningtorget, Linköping, Sverige
  • År
    2017-
  • Omfang
    31.000 m²
Arkitema Nya Kungsberget 02 web

Skolen rummer en stor sportshal med plads til 300 tilskuere samt en mindre gymnastiksal – faciliteter, som vil blive brugt af områdets idrætsforeninger. Byen inviteres indenfor og eleverne vil hver dag møde muligheden for at dyrke sport. Samtidig indbyder skolen til bevægelse, når den bevidst trapper op til terrasser med begrønnede pergolaer, der dels indgår som aktiverende uderum, hvor eleverne kan holde aktive frikvarterer, dels fungerer som forlængede læringsrum udendørs.

Arkitema Nya Kungsberget Courtyard web

Skolen varierer fra en til fire etager. Den er højest mod nord, mens den trapper ned mod syd, hvor skolen på denne måde inviterer den tilstødende Kungsbergparken indenfor, og samtidig sikrer så meget dagslys lys fra syd som muligt. Mod nordøst lukker skolen sig mod gaden og trafikken for at skærme det liv og den leg, der skal foregå i skolegården. Samtidig aktiveres stueetagen med skolens mere uformelle og offentlige funktioner som f.eks. indgangen til skolen og sportsfaciliteterne samt skolens spiseområder. Den aktive underetage er tydelig gennem store glaspartier og en lettere tilbagetrukket facader, hvor søjler og udhæng udgør et motiv, som gentages inde i skolegården.

Også materialevalget byder eleverne og byen indenfor, hvor skolens kerne fungerer som et bygningsskelet i massivt træ med en ydre skal af glas. Det bevidste valg af træ har både bæredygtige konsekvenser, og er valgt for at sikre et imødekommende, varmt miljø for eleverne.

Bygningens enkle løsninger er bæredygtige, bygbare og fleksible, og de kan ændres efter skiftende behov og give elever, lærere og andre brugere mulighed for at præge det fysiske miljø.