Skejby Psykiatri

Ny psykiatrisk center i Skejby
Da Skejby Sygehus blev udpeget til et kommende supersygehus, blev det samtidig besluttet, at psykiatrien, der havde til huse i Risskov, skulle lægges sammen med Skejby Sygehus, for at fremme mulighederne for at arbejde tættere sammen med somatikken, og blive en endnu større del af et af landets fremmeste, medicinske forskningsmiljø.
  • Region Midtjylland og KPC Byg
    Bygherre
  • Arkitema
    Arkitekt
  • Arkitema Urban
    Landskab
  • Grontmij
    Ingeniør
  • TalR
    Kunst
  • Randi & Katrine
    Kunst
  • Eva Koch
    Kunst
  • Adresse
    Palle Juul-Jensens Boulevard, Skejby
  • År
    2014-2019
  • Omfang
    50.000 m²
  • Præmiering
    European Healthcare Design Award 2019
Arkitema Skejby Psychiatry 08 Photo Niels Nygaard web
Arkitema Skejby Psyk Photo Niels Nygaard 19 web

Projektet bygger videre på den planlagte bebyggelsesstruktur for Skejby Sygehus, der er organiseret i byens billede med et hierarki af kvarterer, gader, pladser og torve. Et af de overordnede mål er, at det nye psykiatriske center bliver en naturlig del af hospitalsbyen og det omgivende landskab. Centret omfatter en voksen- og en børnepsykiatrisk afdeling med ambulatorier og sengeafsnit på i alt ca. 40.000 m² samt en selvstændig beliggende retspsykiatri på ca. 10.000 m².

Arkitema Skejby Psyk Photo Niels Nygaard 14 redigeret web
I dette lyserøde univers er det let at glemme, hvor man er, her er hyggeligt og her hersker en nærmest hjemlig atmosfære.

Psykiatrien i Aarhus har en lang og stolt historie med at integrere kunst som en helbredende del af behandlingen. Der er sågar en fin kunstsamling, der tilhører psykiatrien. For at aktualisere denne samling og samtidig skabe både anderledes, hjemlige og helt unikke rammer for patienterne har den danske samtidskunstner TalR lavet et helt unikt kunstprojekt i form udstillingsmøbler og tableauer, hvor patienternes værker udstilles. Et helt igennem lyserødt univers, hvor kunstneren sammen med arkitekten har udvalgt i alt 21 lyserøde nuancer. Kunstprojektet markerer tydeligt, hvor de offentlige områder og opholdsområder starter, hvor folk kan sætte sig ned og slappe af. I dette lyserøde univers er det let at glemme, hvor man er, her er hyggeligt og her hersker en nærmest hjemlig atmosfære. Området fungerer både som vente- samt spiseafsnit.

Arkitema Skejby Psychiatry 07 Photo Niels Nygaard web
Projektet er udviklet som et OPP i et nært samarbejde med bygherren.
Arkitema Skejby Psyk Photo Niels Nygaard 04 web

Projektet er udviklet som et OPP i et nært samarbejde med bygherren, og yderligere udviklet gennem omfattende brugerprocesser og med involvering af patientforeninger.

Arkitema Skejby Psychiatry 01 Photo Niels Nygaard web