Prästgården

På pæle i landskabet
På et klippemassiv i Gustavsberg, øst for Stockholm ligger Prästgården. En lille klynge af huse, der er bygget til at passe ind i et karakteristisk svensk landskab med klipper og fyrreskov.
  • Sjælsø Sverige AB
    Bygherre
  • Arkitema Urban og Nova Mark
    Landskab
  • Looström & Gelin Konstruktionsbyrå AB / PQR
    Ingeniør
  • Adresse
    Pastor Normans Väg, Gustavsberg, Sverige
  • År
    2010-2011
  • Omfang
    28 boliger
Arkitema Praestgaarden 03 Photo Kontraframe web

Opgaven bestod i at opføre en gruppe af huse, på klippen, uden at sprænge noget væk, og samtidig holde bygningerne i en stil der passede til de fredede, små træhuse, som er så karakteristiske for det gamle arbejderkvarter, der servicerede den nærliggende, traditionsrige Gustavsberg porcelænsfabrik.

Arkitema Praestgaarden0424 Photo web
Hver bolig afgrænses og karakteriseres af en markant, sort træramme på facaden.

Vi har ladet landskabet fortsætte under husene, så bebyggelsen har kunne indpasse og samtidig i sit træmateriale smelte sammen med den omkringliggende skov. For at indpasse de i alt 28 rækkehuse i to etager har vi opdelt dem i grupper af fire, der individuelt forskyder sig i forhold til hinanden. Herved opstår uforstyrrede boliger med udsigt til det rå bjerglandskab og med fyrretræsskov til alle sider. Desuden har vi indarbejdet områdets karakteristiske højdeforskelle i boligerne, hvilket resulterer i en interessant variation i indretningen.

Arkitema Praestgaarden0046 Photo web

Hver bolig afgrænses og karakteriseres af en markant, sort træramme på facaden, hvor facader samtidig forskyder sig gennem husrækken, hvilket skaber dynamik og etablerer private rum foran hver bolig. Forskydningen resulterer samtidig i små terrasser og store altaner. Den sorte farve på facaderne suppleres af naturfarvede fyrretræselementer, der ligger inden for facaderammen, og som står i flot kontrast til den sorte facade. Gavlene består af store flader, der gennembrydes af to smalle vinduer, der i en vertikal og horisontal rytme giver rækkehusbebyggelsen sin helt særlige karakter. Her har vi i høj grad ladet respekten for konteksten være bestemmende for det arkitektoniske udtryk.

Arkitema Præstgården Photo Lars Just web
De sorte rækkehuse er beklædt i træ og står på slanke, sorte pæle ud over klipperne.

Det siger de

  • Halvdelen af vores hus står på pæle ud over en skrænt, og det giver en helt enestående udsigt. Huset føles også større end det er, og alle som kommer på besøg siger, at ”det er sådan her man burde bo
    — Roberto Beffa, beboer på Prästgården