Københavns Universitet

Temporärt blev permanent på Södra Campus
Från början var det inte tänkt att Københavns Universitets baracker på Amager skulle stå någon längre tid. Men när universitetet växte krävdes en mer permanent lösning, och därför bestämde man att barackerna skulle omvandlas till nya samlande universitetsbyggnader för flera fakulteter. Utmaningen var bland annat att uppdraget skulle utföras inom ramen för de baracker som nu var mer än 30 år gamla.
  • Bygningsstyrelsen
    Klient
  • Svend Kierkegaard A/S og SLA
    Landskap
  • EKJ A/S og Balslev A/S
    Ingenjör
  • Adress
    Njalsgade, København
  • År
    2010-2017
  • Omfång
    48.000 m² + 37.000 m²
  • Självständigt landskapsprojekt - Karen Blixens Plats
    COBE
  • Arkitekt
    Arkitema
Arkitema KUA 129 R Hjortshoj web

Søndre Campus, som området numera kallas, rymmer i dag en levande studiemiljö för både studenter, lärare och forskare. Omvandlingen har genomförts som ett partiellt transformationsprojekt, där de vackra och enkla fasaderna klädda i travertin står på delar av den ursprungliga byggnadsanläggning som tidigare utgjorde Københavns Universitet Amager.

Arkitema KUA 06 Michael Ellehammer
De vackra och enkla fasaderna klädda i travertin står på delar av de ursprungliga barackerna.
Arkitema KUA 02 Michael Ellehammer web
Arkitema KUA 09 Michael Ellehammer
Arkitema KUA 15 R Hjortshoj web

Den enkla exteriören övergår i en varm och mer organisk interiör, som även karakteriseras av hög kvalitet och taktilitet i materialen. Inne i byggnaden kopplas en dynamisk och öppen studiemiljö samman med bra arbetsplatser för forskare och lärare från tre fakulteter. I det stora gemensamma atriet kan studenterna mötas kring gemensamma projekt i flexibla nischer, små loungeområden och runt mindre bord, där trägolv, ljusa möbler och svängda trapphus signalerar en levande lärmiljö.

Arkitema KUA2 01 Photo Niels Nygaard web
Arkitema KUA3 05 Photo Niels Nygaard web
Arkitema Clare paa KUA2 Photo Lars Just web

Projektet är på alla plan hållbar arkitektur, såväl socialt som resursmässigt och ekonomiskt – med lär- och forskningsmiljöer som främjar interaktionen mellan människor, återanvändning av den befintliga betongstrukturen samt en effektiv och driftvänlig byggnadskonstruktion.

Arkitema KUA3 04 Photo Niels Nygaard web

Sagt om projektet

  • Här är det väldigt mycket naturligt dagsljus. Det gör det lättare att hålla sig pigg under dagen vilket väl borde betyda att jag också lär mig bättre?
    — Clara Dalsgaard Hansen, KUA studerande