Hammershus Besøgscenter

Genbesøger Bornholms slotsruiner
Hammershus borgruin ligger solidt placeret på kanten af klippen ved Hammerknuden, Bornholms nordligste punkt med en storslået udsigt ud over Østersøen i et frodigt og klippefyldt landskab.
  • Naturstyrelsen
    Bygherre
  • Prof. Christoffer Harlang
    Arkitektpartner
  • Wissenberg
    Ingeniør
  • Adresse
    Hammershus, Bornholm
  • År
    2013 - 2018
  • Omfang
    1.400 m²
  • Præmiering
    WAF 2018, kategori: Display
  • Præmiering
    Nomineret til EU Mies Awards 2018
  • Præmiering
    Tømmerprisen 2018
  • Arkitekt
    Arkitema
Arkitema Hammershus 5 Photo Rasmus Hjortshoj web

Man forstår straks den betydning Nordeuropas bedst bevarede borgruin oprindeligt havde som et vigtigt forsvarsværk frem til i dag, hvor det er den vigtigste seværdighed på øen og et vartegn, som har meget stor betydning for bornholmerne.

Dette vigtige, historiske værk har med det nye besøgscenter fået et endnu mere solidt fæste på øen og i folks hjerter, når besøgscentret iscenesætter den storslåede historiske borgruin. Som en naturlig del af klippeskrænten placerer besøgscentret sig som et diskret bygningsværk, hvor stien frem mod ruinen ender ud på besøgscentrets tag. Vælger man at gå ned langs klippevæggen og ind i besøgscentret oplever man historien genfortalt med en panoramisk udsigt til ruinen. Som besøgende får man en stærk fornemmelse af at landskab, borgruin og arkitektur er smeltet sammen.

Arkitema Hammershus 180 Photo Rasmus Hjortshoj web
Fra besøgscentrets ledes man videre over en bro, der med slanke pæle fører hen over den kløft, der adskiller centret fra borgen.

Indenfor modtages de besøgende med rå betongulve, der fordeler sig igennem hele bygningen og som komplementeres af varme lofter og vinduesrammer i træ. Her møder man den bløde uld fra fårene i landskabet omkring i det integrerede gardin-kunstværk af kunstnerduoen AVPD. Dette plisserede gardin fungerer som akustikregulerende rumdeler ind til skoletjenesten. I den permanente udstilling kan man få mere viden om borgruinen, mens de besøgende kan købe relevant litteratur i butikken eller nyde lokalt baseret mad og drikke i caféen, hvorfra man også har udsigt til borgruinen.

Arkitema Hammershus 44 Photo Rasmus Hjortshoj web
Arkitema Hammershus 43 Photo Rasmus Hjortshoj web

Fra besøgscentrets ledes man videre over en bro, der med slanke pæle fører hen over den kløft, der adskiller centret fra borgen. Ovre fra selve borgruinen kan man se tilbage mod besøgscentret, der med bevidst, afdæmpet ro og elegance indpasser sig i landskabet.

Arkitema Hammershus Section01 web
Arkitema Hammershus Elevation North web
Arkitema Hammershus 184 Photo Rasmus Hjortshoj web
Arkitema Hammershus 165 Photo Rasmus Hjortshoj web

Projektet er lavet som et nært samarbejde med professor og arkitekt Christoffer Harlang. Samtidig har både Naturstyrelsen og AP Møller Fonden spillet vigtige roller for projektets tilblivelse.

Arkitema Hammershus 63 Photo Rasmus Hjortshoj web
Arkitema Hammershus 66 Photo Rasmus Hjortshoj web
Arkitema Hammershus 174 Photo Rasmus Hjortshoj web
Landskabsplan Page 1
Håndskitse Page 2