Sundhedshus Vejle

Sundhedsorienteret flerbrugerhus i Vejle
Sundhed, bevægelse og læring er flettet ind i én og samme bygning, det sundhedsorienterede flerbrugerhus i Vejle. Her mødes sundhedsfunktioner fra Vejle Kommune og Region Syddanmark og fusionerer til et samlet sundhedsorienteret tilbud til kommunens og regionens borgere.
  • Vejle Kommune, UCL og A. Enggaard A/S
    Bygherre
  • COWI
    Ingeniør
  • År
    2012–2014
  • Omfang
    18.400 m²
  • Certificering
    LEED Healthcare Guldmedalje
  • Arkitekt
    Arkitema
  • Landskabsarkitekt
    Arkitema Urban
Arkitema Sundhedshus Vejle Photo Niels Nygaard 01 web

Bygningen er opført som to lyse huse, der fletter ind i hinanden i en 8-talsfigur, og stilen følger med indenfor, hvor interiøret er lyst, åbent og imødekommende. 8-tallet er formet ved at opføre sundhedshuset i to volumener i henholdsvis 4 og 6 etager, der er drejet i forhold til hinanden. Huset bindes sammen af en skulpturel trappe, som foruden sin funktion som gangzone kan agere siddeplads med sine behagelige trappetrin. Det lyse træ, som trappen er opført i, skaber en rød tråd gennem indretningen og går igen i blandt andet sæderne i det store auditorie, samt i stole og borde rundt omkring i huset.

Arkitema Sundhedshus Vejle Photo Niels Nygaard 10 web
Arkitema Sundhedshus Vejle Photo Niels Nygaard 04 web

Byggeriet lægger hus til Vejle Kommunes og Region Syddanmarks sundhedsorienterede tilbud. Her er blandt andet landets største tandplejerklinik, et sundhedscenter, regionens lokalpsykiatri og afdeling for traume- og torturoverlevere samt University College Lillebælt.

Arkitema Sundhedshus Vejle Photo Niels Nygaard 05 web

Bæredygtighed var tænkt ind fra start ved at tænke holistisk og indføre integreret design fra den tidlige designfase, hvilket resulterede i en LEED Healthcare guldcertificering. Med denne certificering sikrer vi et sundt indeklima og lavt energiforbrug.

Bygningen er opført i tæt samarbejde med UCL og A. Enggaard. I forbindelse med byggeriet har vi afholdt workshops og arbejdet med forskellige brugergrupper, hvor formålet var at blive klogere på brugernes ønsker og behov. Det vi lærte gennem processen, har vi taget med os i udtænkningen af byggeriet.

Arkitema Sundhedshus Vejle Photo Niels Nygaard 03 web