BørneRiget

Rigshospitalets nye børnehospital
Et nyt nationalt børnehospital til Rigshospitalet. Det var opgaven der blev stillet fra Region Hovedstaden, og ønsket var et hus der tog godt imod børnene og deres familier, så de kunne føle sig trygge og velkomne i omgivelser, der kunne tilpasses børnenes præmisser.
  • Region Hovedstaden
    Bygherre
  • 3XN
    Arkitektpartner
  • Kristine Jensens Tegnestue
    Landskab
  • NIRAS
    Ingeniør
  • Adresse
    Blegdamsvej, København
  • År
    2016 -
  • Omfang
    58.000 m²
  • Arkitekt
    Arkitema
Arkitema 3 XN Børne Riget 03 web

Fra første øjekast viser Børneriget sig som en kontrast til Rigshospitalets rette vinkler. Her er bløde former, grønne elementer og varme. En bygning tegnet til de børn, der kommer her og som i mange tilfælde bor på hospitalet over en længere periode. Huset signalerer, at her har vi gjort noget helt særligt for børnene, der kommer rejsende fra hele landet. Det er samtidig et hus, der dels danner en god og tryg ramme for børnene, dels sikrer og understøtter muligheden for at udfolde sig, lege og lære samtidig med, at de er under behandling.

Arkitema 3 XN Børneriget 06 web
Et hospital på børnenes præmisser.

Udover selve hospitalet rummer projektet også et patienthotel, hvor de indlagte børn fortsat kan have en normaliseret dagligdag, og hvor der er plads til både mor, far og eventuelle søskende. For at understøtte, at børnene og deres familier føler sig trygge og velkomne har Børneriget en række private zoner og flere typer af offentlige zoner, hvor den enkelte selv kan vælge graden af samvær med andre patienter.

Arkitema 3 XN Børneriget 12 web

Børn lærer og lever gennem leg – også når de er syge. Designarbejdet bygger derfor på helende arkitektur, der ud over funktionelle elementer, netop giver mulighed for leg og kreativ udfoldelse og dermed er et hospital på børnenes præmisser. En legende tilgang som projektets bølgende former understøtter via sine afrundede hjørner, der fungerer som en hånd, der med spredte fingre åbner byggeriet op mod omgivelserne. Med placeringen på kanten af Fælledparken åbner bygningen sig op mod den grønne park og modsat lukker huset byen ind via sine transparente facader. Det grønne tema understreges yderligere i dobbelthøje rum, der fungerer som indbydende vinterhaver, hvor patienterne har mulighed for en beskyttet adgang til grønne pusterum, placeret maksimalt 20 meter fra sengestuerne.

Arkitema 3 XN Børne Riget 02 web
Arkitema 3 XN Børne Riget 04 web

Som optakt til arkitektkonkurrencen inviterede bygherren børnefamilier med tilknytning til Rigshospital til en række workshops, der sidenhen udgjorde grundlaget for konkurrenceprogrammet. Brugerne fik således mulighed for at påvirke og sikre et projekt, der tilbyder de bedst mulige betingelser for et både helbredende, lærende og legende hospital.