Hågelbyparken är ett viktigt historiskt område som varsamt har restaurerats, så att besökare även i framtiden kan uppleva historiens vingslag. Hågelby uppfördes 1911–1922 av L.M. Ericsson för att förverkliga sin vision av ett modernt lantbruk men har sedan 1964 ägts av Botkyrka kommun. Uppförandet av byggnader och murar fungerade som en experimentverkstad för dåtidens nya byggnadsmaterial – betong. Idag är området klassat som riksintresse.
Restaurering och rekonstruktion av byggnader i Hågelbyparken
-
- Botkyrka kommun
- Client
-
- Sweco
- Engineer
-
- Location
- Skrävsta gårdsväg, Botkyrka, Stockholm
-
- Year
- 2017 -


Dåtidens byggnadstekniker har kombinerats med nutida innovation för att rädda bland annat byggnader i nära anslutning till vatten och motfyllda murar utan att skada kulturhistoriskt värdefulla miljöer, träd och planteringar. Arbetat med Hågelby gård har pågått sedan 2017 med inventering, uppmätning och ritningar för 26 av parkens 36 byggnader och konstgjutningar.

För ett flertal byggnadsverk och murar har betongstommen varit i sådant dåligt skick att en rivning och återuppbyggnad i sin helhet varit nödvändig. Dessa har rekonstruerats till exakt utformning och återskapande av en historiks färgsättning, putsytor mm för att bevara områdets unika karaktär.


Hågelbyparkens huvudbyggnad, Hågelby hus, är ett elegant hus i klassicistisk stil, byggt 1915–1917. Det ritades av Hjalmar Cederström & Uno Berg Arkitektbyrå i Stockholm. Byggnadens stomme är av tegel, men många av utsmyckningarna är i betong, vilket har krävt stor expertis vid restaureringen. Också landskapet har varit del i uppdraget med inventering och åtgärdsförslag för träd och växter. Beroende på byggnadernas skick och behov har åtgärder tagits fram för varsam restaurering, rekonstruktion och renovering tillsammans med antikvarier och materialspecialister.

Arbetet omfattar inventering och samordning i nära samarbete med specialister. Handlingar har tagits fram för en utförandeentreprenad, och Arkitema har även ansvar för uppföljning och tillsyn under byggtiden.
